0000 Begagnade bilar – Motorsportfoto

Motorsportfoto

– proffs på fotografering och motorer –

Begagnade bilar

Är det dags att köpa ny bil? Men du vill samtidigt inte bränna det där stora antalet tusenlapparna på bilvärdet som försvinner så fort bilen rullar ut från bilförsäljaren? Då är det begagnade bilar du ska leta efter.

vad som ingår i köpet

Vid köp av ny bil så är frågan vad som ingår i affären inte särskilt svårt. Allting står specificerat och biltillverkaren garanterar bilens prestanda och alla fel fram till fabriksgarantin går ut står de för. Vid köp av begagnat däremot har du två val. Antingen handlar du från en bilhandlare, eller också från en privatperson. När du handlar från en privatperson vilar undersökningsansvaret på dig som köpare helt och hållet. Det heter fullständig undersökningsplikt och det är precis som det låter ‒ fullständig. Visar det sig att bilen måste byta kamrem, att skatten snart ska betalas och att bilen ska besiktigas månaden efter köp och att allt detta uppdagas efter att köp genomförts så är det du som står som nyregistrerad bilägare som ska betala för hela kalaset. 

Handla tryggt hos bilhandlare

Allt detta går att undvika ifall du väljer det andra alternativet. Att handla en begagnad bil från en erfaren bilhandlare är en betydligt enklare och tryggare affär. Där kan du i lugn och ro kolla in vilka bilar som står inne. Du kan lita på att de uppgifter som lämnats om bilen är fullständiga och att där inte ligger några dolda avgifter och lurar efter köpet. Bilhandlaren har mekaniker med den senaste tekniken undersökt och servat bilen enligt biltillverkarens krav. Exempelvis en begagnad Audi, kvalitetssäkrad med minst ett års garanti och kvalitetstestad på 110 mätpunkter. De är högst 5 år gamla, har gått högst 10 000 mil och kommer med ordentliga garantier inbakade i köpet. Det är en trygg deal där du som bilköpare slipper oroa dig för oförutsedda utgifter.

Undersökningar & frågor

Emellertid finns vissa delar hos bilen som du som köpare ändå bör titta efter när du handlar begagnad bil. Det kommer man inte ifrån oavsett var man handlar sin bil. Kolla igenom vilka årsmodeller du är intresserad av, var noga med att inspektera däcken och fråga om det finns både sommar- och vinterdäck. Sen kommer frågan om bilarnas olika utrustningspaket, och just utrustningen är något som lätt kan få priset att springa iväg rätt långt om du inte hejdar dig. Vad ska du egentligen med den där eluppvärmda rutan till när du bor i södra Sverige, och är verkligen panoramafönstret i taket alldeles nödvändigt? Det kan vara frågor att ställa sig själv när man står där och säljaren frågar om man är intresserad. Där är det dags att se över försäkringsalternativen. Ofta har bilhandlaren ett eller ett par alternativ som de kan erbjuda, och är du inte nöjd med det så finns det garanterat fler hos försäkringsbolagen.

Det kanske viktigaste rådet vi kan ge är att inte stressa fram ditt köp.

Vad tycker ni är det viktigaste att tänka på vid köp av begagnade bilar?

Nästa Inlägg

© 2023 Motorsportfoto

Tema av Anders Norén