0000 Vinterdäck – Motorsportfoto

Motorsportfoto

– proffs på fotografering och motorer –

Vinterdäck

Mellan den 1 december och 31 mars måste du ha vinterdäck på din bil om det råder vinterväglag enligt transportstyrelsen. Detta varierar ju dock mycket beroende på var i vårt avlånga land som du bor. Vintern kommer ju betydligt tidigare än december i de norra delarna av landet, medan det i söder kan variera kraftigt. Var därför uppmärksam när vintern börjar närma sig just där du bor och se till att byta däck i god tid.

Att vinterväglag råder innebär att det på någon del av vägen finns snö, is, eller frost. Polisen avgör om det råder vinterväglag eller inte just där du befinner dig.

Under perioden 1 oktober–15 april är det tillåtet att använda dubbdäck. Men om det skulle vara eller riskerar att bli vinterväglag före den perioden får du använda dubbdäck även då.

Om du kör med ett släp och bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck vid vinterväglag.

Vad är viktigt att tänka på då jag byter vinterdäck?

När du byter till vinterdäck lossar du först hjulbultarna och därefter hissar du upp bilen med domkraften för att kunna lossa på däcket. Detta är också ett bra tillfälle att göra en översyn av bromsbeläggen. Passa gärna på att smörja hjulbultarna innan du sedan skruvar fast det nya däcket. Tänk på att hjulmuttrarna sen kan lossa lite när du kört en tid och därför kan det vara bra att dra åt dem efter att du kört med dem under en tid.

När du har bytt till vinterdäck ska du göra rent sommardäcken och gärna lägga dem i däcksäckar, framförallt om du ska transportera dem. Däcken ska sedan förvaras i ett utrymme inomhus med god ventilation, där det ska vara svalt torrt och mörkt. Om du inte har tillgång till ett sådant utrymme finns det många däckhotell att välja bland där du mot en slant kan få förvara dina däck över vintern.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Motorsportfoto

Tema av Anders Norén