0000 Däcktyper för motorsport – Motorsportfoto

Motorsportfoto

– proffs på fotografering och motorer –

Däcktyper för motorsport

För de fordon som används inom motorsport så gäller det att de utrustas med rätt typ av däck beroende på vilket underlag som tävlingen utförs på. Det finns flera olika typer av vägunderlag som bland annat vinterväglag, grus, lera och asfalt. För att få ut mest effekt av sitt fordon och därmed erhålla ett bra resultat så är valet av däck avgörande.

Rallytävlingar som genomförs på vinterväglag kräver att bilen är utrustad med bra dubbdäck. Dubbdäcken för en rallybil består av 400 dubbar som sticker ut minst 5-6 mm, jämför detta med ett vanligt dubbdäck som består av 100 dubbar som sticker ut 1,6 mm. Dubbdäck för rallybilar gör att bilarna får en extrem bra väghållning och även att fordonen kommer upp i höga hastigheter, ofta högre hastigheter är på andra underlag.

Rallydäck för tävlingar som genomförs på grus är ganska lika standarddäck för bilar med den skillnaden att istället får stål så används nylon i stommen. Det gör att när stommen värms upp så får däcken ett bra grepp i gruset samtidigt som däcken inte slits så hårt. Många rallyförare väljer att använda sig av begagnade däck i samband med grusunderlag då risken annars är att däckens ytskikt snabbt kan bli förstörda. Begagnade däck innebär också att däckens stomme snabbare värms upp och därmed ger bättre effekt vid gruskörning.

När man genomför rallytävlingar på asfalt så är det ofta vanliga standarddäck som används. Det går att använda däck med slitna däckytor på asfalt så länge det inte är risk för regn.

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Motorsportfoto

Tema av Anders Norén